Civil sector - Architectural and conservative restoration
Well-known and esteemed for the quality that characterises its civil and industrial works, the Deldossi Srl can offer a wide range of solutions both for conservation and restoration works. The Deldossi construction company has acquired and honed an outstanding amount of specific skills. It has worked on fascinating centuries-old buildings, found in degraded conditions and got back in perfect shape.

Whether churches or belfries, vintage buildings or manors are concerned, we always return real architectural jewels to the community/owner. We also work on buildings of great historic and artistic relevance. We use particular techniques of rehabilitation and consolidation, which ensure refined and non-invasive works and the utmost structural stability. Giving a new elegant look to houses built in other eras and with other criteria requires great commitment and expertise.

Below is a small gallery of restorations we have done.
Consolidation and seismic retrofitting of the Pompiano parish church - Brescia
The work mainly consisted in the static consolidation and seismic retrofitting of the church, which was gravely damaged by an earthquake on November 24, 2004. We worked on the consolidation of the garret, installing chains and wooden structures, which we connected through iron plates; we reinforced the vaults by filling them with lightened hydraulic mortar; we consolidated the external and internal cracks by means of injections of a specific type of mortar; we reapplied the plaster and restored the internal paintings near the cracks. The maintenance and conservation works on the belfry consisted in the remaking of the windowsills and in the replacement of the entire stairway and load-bearing structure, so that to allow for ordinary and extraordinary maintenance works inside the belfry. We tried to keep and reuse the existing bored holes in order not to alter the belfry original structure and appearance. As the work proceeded, we found bored holes of load-bearing beams of intermediate platforms, which were no longer present. We therefore decided to use the existing pockets for a subdivision that could recreate the half paces in the original positions. The load-bearing structure of the ramps and of the half paces consists of iron beams inserted into the existing bored holes, wrapped by an anti-vibration neoprene band and later reinforced with terracotta solid bricks, natural hydraulic mortar and sand. The cladding is made of durmast-coloured wood, while the banister is made of grey anthracite-coloured iron.
Arici educational institution restoration and functional readaptation - Brescia
The "Alma Tovini Domus" Foundation, owner of the buildings where the Istituto Cesare Arici is based (Via Trieste 17), decided to restore some rooms of the north wing, which overlook Vicolo San Marco, in order to make space for more classrooms and allow for a better organisation of the educational activities of the Institute. The functional adaptation work mainly consisted in making a new protected stairwell, serviced by a lift, which connects the ground floor with the upper ones. Of the internal stairs, which connected the various floors of the west and east wings, we kept the part that connected the basement, the ground floor and the mezzanine floor, and demolished the rest of it (the part that connected the mezzanine floor to the upper ones) in order to make room for classrooms. We managed to obtain three large rooms for the Primary School and a small group of toilets at the second floor of the west wing; we connected the third floor of the west wing to the second floor of the west wing by way of a five step stairs equipped with a stairlift; we increased the space for the canteen at the ground floor and rationed the remote heating room at the basement, where we also built a small laundry and two storage rooms. The south facade of the east wing remained unaltered, while that of the west wing changed because of the new stairs and new windows, which we opened to ensure the proper ventilation and lighting of the new classrooms. Lastly, we made the east stairs smoke-proof. The new stairs became the second escape route. The presence of a lift in the new stairwell makes it easier for disabled children to use the rooms (overcoming of the architectural barriers).